Sumber: Utusan Malaysia
Dalam mencari keberkatan Ramadan, kira-kira 2,000 penduduk daerah ini bergotong-royong memasak sebanyak 270 periuk untuk diagihkan kepada fakir miskin, pelajar dan golongan kurang berkemampuan.
Program anjuran Jabatan Perpaduan Negeri dan Integrasi Nasional (JPNIN) Daerah dan 76 Kelab Rukun Tetangga (KRT) di Dungun itu juga berjaya mencipta rekod baru memasak bubur lambuk terbanyak dalam Malaysia Book of Records (MBOR).
Sijil pengiktirafan tersebut disampaikan oleh pegawai penyelidikan MBOR, Ricky Yap kepada Pegawai JPNIN Daerah, Baharuddin Abd. Ghani.
Timbalan Ketua Pengarah Bahagian Operasi JPNIN, Azizah Ariffin berkata, program julung kali anjuran JPNIN membabitkan perbelanjaan RM22,800 itu menerima penyertaan kira-kira 1,500 ahli dari 76 Kawasan Rukun Tetangga (KRT) di seluruh daerah untuk memasak bubur lambuk yang diagihkan kepada orang ramai.
Beliau berkata, kerjasama berbilang kaum yang ditunjukkan semua ahli KRT terbabit mencerminkan komuniti di Terengganu masih mengamalkan semangat kejiranan dan gotong-royong yang tinggi.
“Saya difahamkan, demi menjayakan Program Memasak Bubur Lambuk Terbanyak ini setiap KRT memperuntukkan perbelanjaan antara RM800 hingga RM2,000 tetapi ia ternyata berbaloi kerana akhirnya usaha mereka diiktiraf dalam MBOR.
“Walaupun JPNIN Dungun menerima sijil MBOR, tetapi rekod yang dicipta ini menyamai rekod dunia kerana negara lain tidak membuat bubur lambuk," katanya pada majlis penyampaian sijil MBOR kepada JPNIN Dungun.
Baharudin berkata, program tersebut bertujuan merapatkan hubungan antara penduduk di kawasan Rukun Tetangga.
''Kami memilih untuk memasak bubur lambuk kerana ia merupakan satu masakan tradisional istimewa penduduk di sini. Keistimewaan bubur lambuk Terengganu terletak pada bahan utamanya iaitu budu dan pucuk paku.
''Selepas kesemua Pengerusi KRT di daerah ini bersetuju melakukannya, kami juga mengambil keputusan untuk memecahkan rekod memasak bubur lambuk MBOR," katanya ketika ditemui di sini hari ini.
Beliau berkata, mereka mula menyediakan bahan-bahan utama termasuk beras, ikan dan budu semalam.
Katanya, kos memasak bubur lambuk berkenaan disumbang daripada tabung KRT masing-masing iaitu sebanyak RM300 setiap kelab.
''Kami mula memasak bubur lambuk pada pukul 7.30 pagi dan sebahagian daripada peserta telah siap memasak kira-kira pukul 11 pagi," ujarnya.
Ricky berkata, para peserta berjaya mencipta rekod baru selepas memecahkan rekod yang dipegang oleh Majlis Pelancongan Negeri Sembilan pada 2007 iaitu sebanyak 200 periuk.
''Walaupun gagal mencapai sasaran sebanyak 300 periuk, mereka tetap dianggap mencipta rekod baru selepas alasan diberikan memenuhi syarat yang ditetapkan," katanya.
No comments:
Post a Comment